Estetska hirurgija je za mene umetnost

Dr Aleksandar Dušanović

Zašto?
Sanjao sam da postanem umetnik, nisam planirao , sanjao sam. To nije bio plan već san da sve ulepšam , učinim srećnim, unesem boje u sivilo. Zašto se bavim plastičnom hirurgijom? Sve što uradim verujem da je posebno umetničko delo. Bavljenje plastičnom hirurgijom je za mene umetnost, to je ono u šta verujem to je ono zbog čega postojim. To je moja životna inspiracija. Verujem da je umetnost prisutna u mom biću i zato sam siguran da je glavni razlog dobrog rezultata svake moje operacije brižljivo dizajniran, maksimalno precizan I prilagodjen svakoj osobi ponaosob. To je jednostavan, pre svega siguran i inovativan pristup, čiji je rezultat maksimalno izvajan savršen izgled. Moje bavljenjem umetnošću datira još iz mladjih dana, kroz brojne izložbe svojih slika od kojih je jedan deo i izložen u ordinaciji. Moj rad, moje profesionalno opredeljenje, usko je povezan i posvećen ljudima koji takodje veruju u postojanje umetničkog dela, savršenog spoja mogućih i poželjnih crta lica, skladnog i izvajanog tela koje pleni svojom lepotom, jednostavnošću, senzibilitetetom i seksipilom. Kako umetnost ka sebi pokreće i umetnost oko sebe? Inspiracija u muzici i operi je sastavni deo moje ličnosti. Ne postoji skoro ni jedna operska kuća u Evropi a da je nisam posetio. Bel canto sa klasičnim kompozitorima poput Verdija, Rosinija, Belinija, Donicetija i Pučinija je sastavni deo mog privatnog i profesionalnog života, na putovanju, meditaciji, snu i operaciji. Velika želja ka muzici me odvela da započnem opersko pevanje kao I sviranje klavira. U mladosti sam se bavio i plesom, što je bio prvi muzički upliv u mom životu kao i scenski nastup. Verujem da lepota i umetnost menjaju svet na bolje, to je ono što pokreće ljude. To je ono što bi svako želeo da učini za sebe samog, privilegija za odabrane, za one koji žele i vide više. I nije mi bila dovoljna boja I platno, vajanje, muzika i ples jer sam shvatio da je vrhunac umetnosti u uskladjivanju i ulepšavanju upravo ljudskog bića, koje kao najveći dar prirode odgovara svojim emocijama. To je ujedno menjanje izgleda lica i tela u skladu sa prirodom ali, protivno zakonima gravitacije, zakonima involucije ili starenja u cilju stvaranja iskonske lepote koja ne prolazi i koja nam donosi sreću. Moj čitav tim neguje i deli iste vrednosti. Imaju želju i osećaj za lepim, uživaju, inspiriše ih muzika i estetika. Oni nisu ljudi koji traže posao i koji rade za honorar, oni su deo umetničkog tima, prvi i pravi recenzenti i kritičari, iskreni priljatelji i zaljubljenici u umetnost.

Kako?
Posvećenim radom, permanentnom edukacijom, marljivošću. neprestanim praćenjem savremenih tendencija i ljubavlju u onome što stvarate

Šta?
Spektar operacija. Ostvariti svojim rukama ali i srcem odredjeni hiruški akt jeste momenat zadovoljsta i plod dugog učenja i posvećenosti, ali isto tako i stalnog brižljivog sakupljanja iskustava i razvoja znanja koje se gradilo na savremenim konceptima i novim tehnikama. Ovo je mlada disciplina koja je u stalnom unapredjivanju, gde se principi i granice neprestano pomeraju. U današnjem svetu često smo vodjeni željama ka novom, naša glad za promenama i marketing prisutan u stalnoj potrazi za senzacionalnim u oblasti novih tehnika su tome dosta doprineli. Ipak, potrebno je dati prednost intervencijama koje imaju čvrstu naučnu i iskustvenu potvrdu. U postoperativnom toku potrebno je sa pacijentom deliti nove emocije i biti podrška i pomoć u prihvatanju novog izgleda. Suprotno slici koja se ponekad kreira u medijima, estetska hirurgija nema ništa da proda, ona ima samo da podari.