Himenoplastika

Defloracija (razdevičavanje) obično podrazumeva gubitak celovitosti tanke pregrade sačinjene od sluzokože koja se nalazi na samom ulazu u vaginu prilikom prvog seksualnog kontakta. U socijalnom aspektu života jedne žene, defloracija ostavlja za sobom trag, koji može da implicira I određene neželjene posledice, što u društvu u kojem živimo, može da stigmatizuje ženu kao individuu.

Ovakav način prihvatanja i shavatanja žena je posebno izražen u izrazito patrijahalnim, ali i ruralnim sredinama. Himenoplastika je vrsta procedure kojom se ponovno uspostavlja celovitost himena, što u značajnoj meri utiče na kvalitet života.

Operativna tehnika: Može biti različita u zavisnosti činjenice kakvi su ostaci himena. Može se biti jednostavna procedure prešivanja karunkula himena ili složenijia rekonstrutivna procedura. Trajanje procedure i anestezija: Operacija se izvodi ambulantno u uslovima opšte anestezije i traje oko pola sata do 45 minuta.

Oporavak: Nakon završenog procesa zarastanja, nemoguće je primetiti posledice operacije, tj. rekonstruisani himen izgleda identično pravom himenu. Nakon operacije treba izbegavati seksualne kontakte, tampone ili druge intenzivne mehaničke nadražaje u genitalnom predelu u trajanju od 4 nedelje.

Lepa je svaka žena, osim one koja misli da to nije, i one koja misli da to jeste.

Jovan Dučić