Zatezanje stomaka (Abdominoplastika, Dermolipektomija)

Često, posle mnogobrojnih trudnoća ili znatnog gubitka kilograma, mišići abdomena veoma oslabe, a koža na stomaku postane preterano istegnuta. Uz sve to postoji i mogućnost razdvajanja pravih trbušnih mišića sa pojavom manjeg ili većeg defekta mišićnofascijalnog sloja uz formiranje trbušnih kila ili samo visećeg trbuha.

Cilj: Pritezanje i restauracija oblika, jačine i funkcije mišićnog sloja, odstranjenje viška kože i masnog tkiva sa stomaka. Intervencijom se mogu ukloniti i strije ukoliko su lokalizovane u donjim partijama kože stomaka. Ovim hirurškim zahvatom stomak postaje čvršći, ravniji, a struk tanji.

Operativna tehnika: Takozvani "bikini" rez pruža se horizontalno u donjem stomaku iznad stidne regije, a u dubinu do prednjih trbušnih mišića. Višak kože i masnog tkiva se uklanja, a pupak eventualno premešta u novu, višu poziciju. U koliko je potrebno, u istom aktu se može izvršiti liposukcija sa bokova ili butina, kao i ojačavanje muskulature prednjeg trbušnog zida. Postavljanje aspiracione drenaže je najčešće neophodno.

Postoje i druge poštednije operativne tehnike ukoliko to lokalni nalaz dozvoljava sa manjim poprečnim ožiljcima i bez izmeštanja pupka.

Ovom operacijom istovremeno može da se izvrši i podizanje bočnih spuštenih delova kože i masnih naslaga sa butina tako da figura u celini dobija mladalački izgled.

Trajanje procedure i anestezija: Operacija se izvodi u opštoj anesteziji i traje od 2-4 sata u zavisnosti od obima zahvata. U lakšoj varijanti može se izvršiti samo zatezanje visećeg donjeg dela stomaka. Operacija zahteva hospitalizaciju od 24 časa, najčešće.

Oporavak: Drenovi se uklanjaju najčešće nakon 2-3 dana, a konci postepeno između 10. i 14. dana. Nakon operacije potrebno je nošenje čvrstog elastičnog pojasa oko mesec dana, kao i uzdržavanje od većih fizičkih napora u tom periodu. Ožiljci su trajni, ali vremenom blede i postaju diskretni.

Retke komplikacije: Otok trbušnog zida sa produženim curenjem bistre serozne tečnosti.

Lepa je svaka žena, osim one koja misli da to nije, i one koja misli da to jeste.

Jovan Dučić